Bolesti zavisnosti

Bolesti zavisnosti često pogađaju mladi deo populacije. Mogu imati razoran uticaj na društvo i pojedinca. Najčešće bolesti zavisnosti su alkoholizam, zavisnost od narkotika, kockanja, interneta i video igara.

Bolesti zavisnosti su neuropsihološki poremećaj koji karakteriše uporan i intenzivan poriv za upotrebom droge ili angažovanjem u ponašanju koje proizvodi prirodnu nagradu, uprkos značajnoj šteti i drugim negativnim posledicama. Ponovljena upotreba droge često menja funkciju mozga na načine koji održavaju želju za drogom i oslabljuju (ali ne potpuno negiraju) samokontrolu. Ovaj fenomen – droge oblikovanje funkcije mozga – dovelo je do shvatanja zavisnosti kao poremećaja mozga sa kompleksnim različitim psihosocijalnim kao i neurobiološkim (i time nevoljnim) faktorima koji su uključeni u razvoj zavisnosti.

Klasični znaci zavisnosti uključuju kompulzivno uključivanje u stimuli koji nagrađuju, preokupaciju supstancama ili ponašanjem, i nastavak upotrebe uprkos negativnim posledicama. Navike i obrasci povezani sa zavisnošću obično su karakterisani trenutnim zadovoljstvom (nagrada na kratkoročnom nivou), uz odložene štetne efekte (troškove na dugoročnom nivou).

Najčitanije

Najnoviji članci

Genshin zavisnik? Kako prepoznati Genshin zavisnost i lečiti bolest

Genshin zavisnost nije klasifikovana kao bolest, ali svakako spada u bolesti zavisnosti, konkretno u zavisnost od video igara. Genshin zavisnik

Više iz Bolesti zavisnosti

Genshin zavisnik? Kako prepoznati Genshin zavisnost i lečiti bolest

Genshin zavisnost nije klasifikovana kao bolest, ali svakako spada u bolesti zavisnosti, konkretno u zavisnost