Autoimune bolesti

Autoimune bolesti se javljaju kada imunološki sistem osobe greškom napada njihova sopstvena tkiva tela. Imunološki sistem je skup specijalizovanih ćelija i hemijskih jedinjenja koje se bore protiv uzročnika infekcija poput bakterija i virusa.

Autoimune bolesti se široko grupišu u dve kategorije – ‘organski specifične’ znači da je pogođen jedan organ, dok kod ‘neorganski specifičnih’ poremećaja mogu biti pogođeni više organa ili sistem tela.

Postoji oko 80 različitih autoimunih poremećaja različitog stepena ozbiljnosti, od blagih do onesposobljavajućih, u zavisnosti od toga koji sistem tela je napadnut i u kojoj meri. Iz nepoznatih razloga, žene su podložnije od muškaraca, posebno tokom reproduktivnih godina. Smatra se da su polni hormoni barem delimično odgovorni za to. Uopšteno, nema leka, ali simptomi autoimunih poremećaja mogu se kontrolisati.

Najčitanije

Najnoviji članci

Hašimoto (Hashimoto tireoiditis) – simptomi, uzroci, lečenje

Hašimoto (Hashimoto) sindrom je bolest takođe nazvana hronični limfocitni tiroiditis ili autoimuni tiroiditis. Hašimoto, autoimuni poremećaj koji utiče na štitnu…

Više iz Autoimune bolesti